Univer ploča je materijal koji se dobija oplemenjavanjem sirove ploče iverice dekorativnim melaminskim papirom. Proces oplemenjavanja se obavlja u specijalizovanim presama. Proizvodi se u različitim debljinama i formatima. Kao materijal je univer ploča široko rasprostranjena i relativno jednostavna za obradu. Zahvaljujući širokoj paleti različitih dekora univer ploča predstavlja jedan od osnovnih materijala za konstrukciju i izradu nameštaja i dizajn enterijera. Svaki dekor univer ploče ima identičnu kant traku,većina dekora su ispraćeni i radnim pločama i laminatom.

Melaminska folija može biti u dezenima uni boje, drvo dezena (podražava izgled prirodnih ili fine line furnira) ili fantazi (metalik i specijalni dezeni) Proizvodi se u raznim debljinama, 10,18 i 25mm.

Karakteristike univer ploče

Osnovne karakteristike univer ploče su postojanost boja, lako održavanje, otpornost na mehaničke i hemijske uticaje. Univer ploča pogodna je za izradu nameštaja kako u domaćinstvu (kuhinje, plakari, komode, cipelarnike, klub stolove itd.) tako i u komercijalne svrhe (kompjuterske stolove, fijokare i ostali kancelarijski nameštaj).